Русия отбелязва 90 - годишнината на Вячеслав Тихонов

На 8 февруари 2018 г. един от най-обичаните съветски и руски актьори, Народният артист на СССР Вячеслав Тихонов щеше да навърши 90 години. Неговото име остава неразривно свързано с първият в историята на руската кинематография многосериен филм "17 мига от пролетта".

Народният артист на СССР Вячеслав ТИХОНОВ

2018 г. е обявена за година на Вячеслав Тихонов в Павловски Посад. Международният кинофестивал, носещ името на популярния сериал, който ще се проведе от 7 до 11февруари в родния град на звездата е сред основните мероприятия, които ще отбележат тази паметна дата в Подмосковието. Сред другите събития е откриването на дом-музей на бележития актьор, съдаването на паметник и преминуването на една от основните улици в града на името на актьора. 


Президент на първият кинофестивал "17 мига от пролетта", който се проведе през април 2017 г. стана дъщерята на Вячеслав Тихонов, актрисата Анна Тихонова. Кинофестивалът в родния град на знаменития й баща се провежда по нейна инициатива. 

Сензация на тазгодишното издание на кинофестивала ще бъде прожекцията на китайския филм "Червения лебед", с участието на Вячеслав Тихонов, който никога не е показван в Русия. 

Художественият ръководител на кинофестивала "17 мига от пролетта" и член на гилдията на кинорежисьорите в Русия Николай Вороновски, разказва пред руското Радио 1 за това как щастлива случайност помага за откриването на уникалната кинолента:

"Съвсем случайно на вилата Анна намира брошура в която ние разчетохме името на режисьора - Gu Rong. И тъй като Сергей Новожилов (Президент на Руския фестивал за кино и театър "Амурска Есен") постоянно пътува до Китай, аз го помолих да открие този човек. Когато той се върна и каза, че е намерил режисьора ние изпаднахме в див възторг от това, че 20 - годишното издирване на тази картина се увенча с успех. Ние поканихме Гу Ронг на нашия фестивал в качеството на член на журито и го помолихме да донесе картината със себе си. Това е сензацията на фестивала, тъй като филма не е успял да види дори Вячеслав Тихонов. Ние се надяваме, че картината ще може да остане за историята, за Русия."

Филмът "Червеният лебед" е заснет през 1995 г.  Той се основава на сцени на популярният класически балет "Лебедово езеро" с участието на най-популярния балет в съвременен Китай "Червения отряд на жените". В центъра на сюжета са взаимоотношенията на няколко балерини, ангажирани за първи път в постановката "Лебедово езеро" под ръководството на знаменития руски балетмайстор Петър Гусев, чиято роля във филма изпълнява Вячеслав Тихонов.

Вячеслав Василиевич Тихонов 

Вячеслав Тихонов е роден на 8 февруари 1928 г. в град Павловски Посад, Московска област. Актьорската игра във 12 серийния филм на Татьяна Лиознова "17 мига от пролетта" и образа на разузнавача Исаев - Щирлиц му носи изключителна популярност. 1973 г. става триумфална в карерата на звездата. С този многосериен филм снимачният екип начело с Тихонов и Лиознова обекаля много държави по света.


Любопитно е да се отбележи, че самият актьор не е бил особено привързан към своя герой и не се асоциирал с неговия образ. По спомените на дъщеря му Анна, в отговор на задължителното: "О, Щирлиц!" Тихонов отговарял: "Да, понякога ме наричат така." А често и: "Не, Вие ме бъркате с някого".

Източник: http://kinofest17.tv/
Подобна публикация: 17 МИГА ОТ ПРОЛЕТТА: ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ФИЛМА



Коментари