ПЕСЕНТА "Russians" ("РУСНАЦИТЕ") [СТИНГ]

"I hope the Russians love their children too"...


Първата половина на осемдесетте години ... Студената война навлиза в своите последни години преди Михаил Горбачов да стане генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз през март 1985 г. и преди 1989 г., когато наследникът на Горбачов и Рейгън, Джордж Хю Буш обявяви края на Студената война на срещата на върха в Малта.






Великобритания, както е известно поддържа САЩ. Затова не е изненаващо, че в тази обстановка се появява композицията "Russians" на англичанина Стинг, съдържаща обидната за СССР строфа: "Аз се надявам, че руснаците също обичат своите деца".




ИСТОРИЯТА НА ПЕСЕНТА

През март 1984 г. групата The Police, в която членува Стинг се разпада. Албумът "The Dream f The Blue Turtles" поставя началото на неговата солова кариера. В него е включена и "Russians" - песен, в която изпълнителя изразява своето отношение към международната обстановка. 


В интервюто през 2010 г. Стинг обясни, че песента е била вдъхновена от гледането на съветската телевизия чрез сателитния приемник на изобретателя Кен Шафър в Колумбийския университет.

В композицията изпълнителя се обръща към противниците ("няма монопол върху здравия разум / От двете страни на политическата ограда") и изразява мислите на обикновените граждани на двете суперсили, отхвърляйки официалнате политика на САЩ в началото на 80-те години за ограничена или "печеливша" ядрена война ("няма такова нещо като печеливша война / това е лъжа, в която вече не вярваме"). 

Той споменава и отхвърля думите на американския президент Рейгън ("Рейгън казва:" Ще ви защитим ") и съветския премиер Хрушчов ("Хрушчов каза, че ще ви погребем ... Той се надява, че "руснаците обичат и децата си", тъй като това очевидно ще бъде единственото нещо, което ще спаси света от евентуално заличаване с ядрено оръжие.

Песента преминава с голям успех през музикалните чартове на много страни, печелейки най-голям успех във Франция, където достига второ място в хит парада и "златен" статус.

През 2010 г. Стинг дава обширно интервю в предаването на Владимир Познер. В разговора, както може да се очаква, е повигната и темата за композициата "Russians". 


ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ:

- В началото на песента звучи гласа на съветския диктор Игор Кирилов (откъс от програма "Време") и разговор по радиовръзката с космонавта Алексей Леонов и астронавта Том Стафорд при свързването на "Съюз" и "Аполо".

- Мелодията на композицията Стинг взаимства от Сергей Прокофиев ( Lieutenant Kijé )



- През 1986 г. Стинг изпълнява "Russians" на церемонията Grammy Awards.

Източник: en.wikipedia.org



Може да прочетете също: 10 ЗАПАДНИ ХИТА ЗА СССР

Коментари