"Катюша ": Песента - символ на "Свещената" война

Историята на легендарната песен


Выходила на берег Катюша,
На высокий берег на крутой ...


Написана още през 1938 г от композитора Матвей Блантер и от поета Михаил Исаковски, песента "Катюша" се превръща в неофициален химн на Втората световна война. Изключително популярна и обичана в цял свят, композицията става наистина "народна" и се възприема, като символ на Русия и руската душа.

За създаването на това гениално и същевременно просто произведение и до днес се разказват най - различни истории. Според някои версии, образът на героинята на песента се свързва с първата учителка на автора на текса - Екатерина Сергеевна Горанска. Други са убедени, че Катя е Екатерина Алексеева - съпругата на граничен офицер, която през 1938 г. проявява завидна издръжливост и мъжество на застава на север от езерото Хасан. Възможно е и образът на героинята да е само плод на творческа фантазия. 

След като пише първите строфи на песента, Михаил Исаковски изоставя произведението - не знае какво ще се случи с милата Катюша, която той извежда на високия и скалист бряг. Окончателният вариант на произведението се ражда след неговата среща с композитора Матвей Блантер, който пожелава да напише музика в джазов стил към стиховете.


1938 г. е ... Предчувствието за предстоящата война се усеща тревожно във въздуха. Червената армия вече е воювала в Испания и близо до езерото Хасан, невъзможно е тревожната ситуация по границите да се пренебрегне дори в дълбоко лирична песен.

Композицията прозвучава за първи път на 27 ноември 1938 г. в Колонната зала на Дома на съюзите в Москва в изпълнение на джаз певицата Валентина Батищева и Държавния джаз оркестър на СССР. 

Песента покорява сърцата на слушателите и веднага след концерта започва своето шествие из страната. Ежедневно излъчват "Катюша" по радиото, скоро стиховете са издадени в отделна книжка и тя влиза във всеки дом. В годините на Великата отечествена война песента започва да звучи различно. Героинята на песента се възприема, като реална девойка, която чака своя любим. Пишат й писма ...

Тази лирическа песен става изключително популярна, родна и близка за милиони хора. 

Така в съветската песенно творчество се появява нова тема, органично свързваща героика и лирика - темата за любовта на момичето и войника - защитник на Родината ... За милиони хора "Катюша" звучи не като песен за тъгата от раздялата, а за воинския дълг, за верността към любимата и предизвиква силни патриотични чувства. Ражда се не просто песен за любовта, а песен за любовта, която вдъхва гордост и кураж, укрепва вярата и помага на защитника на Родината, да изпълни своя дълг. 

Независимо, че е написана няколко години преди началото на войната, песента се асоциира именно с тези грозни години. Навярно защото в такъв момент хората повече от всякога се нуждаят от любов.

През Великата Отечествена война с ласкавото и любимо име "Катюша" редовите войници назовават всички бойни машини от серията "БМ". Това е същото страшно и всяващо ужас у врага съветско оръжие. "Катюша" запява със своите оръдейни залпове. 

По това време се появяват и новите, "фронтови" куплети:

Пусть фриц помнит русскую «катюшу»,
Пусть услышит, как она поет:
Из врагов вытряхивает души,
А своим отвагу придает!

или

Шли бои на море и на суше,
Грохотали выстрелы кругом – 
Распевала песенки «катюша»
Под Калугой, Тулой и Орлом.

Така съдбите на легендарното оръжие и легендарната песен се сливат завинаги. 

"Катюша" преминава цялата война и я завършва триумфално в Берлин, където участва в знаменития "Концера на победителите", като световно известна боева песен.

"Катюша" е рекордьор по брой на съчинени от народа вариации, наброяващи около 100. Някои от тях разказват за подвига на реални девойки с името Катюша - партизанки и медицински сестри, а други - за победите на едноименното оръжие.

През годините песента става част от репертоара на много популярни съветски и руски изпълнители, хорови колективи и военни ансамбли.

За текста на песента Михаил Исаковски получава Сталинска премия, която той подарява на своите земляци. В знак на благодарност те поставят на брега паметен знак, а по-късно създават и музей на легендарната "Катюша".

Популярността на "Катюша" напуска границите на СССР

По време на Втората Световна война песента "Катюша" пеят бойците от армията на Съпротивата във Франция и Италия, тя е известна също така в САЩ и Япония. В Италия адаптацията на песента с название "Fiscia il vento" се превръща в един от най-известните партизански химни заедно с Bella ciao и La Brigata Garibaldi.

Мелодията на Катюша е използвана и при създаването на композицията Primavera (Пролет) - антикомунистически песнопет, възхваляващ испанските комунисти.

През периода на гражданската война в Гърция, варианта на песента с название "Ο υμνος του ΕΑΜ" вдъхновява гръцките партизани, които също се борят с фашистките окупатори.

"Катюша" се изпълнява на много езици, включително на китайски и иврит.

На 11 ноември 2013 г. родния град на прототипа на героинята на песента, според една от версиите - Екатерина Алексеева - Владивосток, тържестнвено е открит паметник на "Катюша". 

Трогателната скулптура на известната на цял свят девойка е вперила поглед в морската шир в очакване на своя любим ... 
"Катюша" стана един от най - прославените химни на нашето време - казва композитора Тихон Хренников - Трудно е да се открие на нашата планета страна, в която не знаят тази песен. Тя е престанала да принадлежи на своите автори, станала е народна, нещо повече - интернационална."
Подобна публикация: "БЕЛОРУСКАТА ГАРА": ИСТОРИЯТА НА ПЕСЕНТА КЪМ ФИЛМА

 Източник: http://russian-bazaar.com







Коментари